Skip to content
kvartetten

Recension: Kvartetten av Aja Gabel

Kvartetten av Aja Gabel. Jag valde boken efter det gula omslaget; vem kan motstå en gul bok med blommor på? Utan att läsa på baksidan tog jag med den hem och läste den sedan långsamt. För det är en stor bok i flera avseenden: många sidor, långa kapitel, komplexa karaktärer och livsomvälvande händelser.

Genom att läsa boken långsamt fick jag verkligen umgås med dem: Jana, Brit, Henry och Daniel. Fyra musiker i en stråkkvartett. De står i början av boken inför livets viktigaste spelning på en tävling för stråkkvartetter. De är unga, färska, ambitiösa. Det osar om dem. Moment of truth. Som läsare får vi sedan följa dessa fyra musiker ett par decennier framåt, och bakåt, alltid med musiken i första rummet.

Redan från kvartettens bildande har de fyra varit på väg ifrån varandra, mot självständiga liv, solokarriärer, nya städer. Men av någon anledning stannar de kvar. Kvartetten håller sina musiker hårt:

Hur kom det sig att just dessa – en gång outvalda, helt vanliga människor, som stötte ihop med andra vanliga människor på det vanliga viset – nu var oupplösligt sammanflätade, bundna av mångåriga bojor, med varje andetag insnärjt i tre andra personers andetag, som ett monster, som ett mirakel?

Från sidan 199.

Musiken känns fysiskt i kroppen när jag läser, dels genom hur karaktärernas kroppar beskrivs ta stryk av det idoga övandet, dels av hur författaren beskriver musiken i sig – darrande, ilsken, avvaktande. Fiolerna och cellon är dessutom karaktärer som påverkas av sina musikers humör, luftfuktigheten i rummet och vädret utanför. Mycket står på spel när det regnar, så att säga.

Gabel för också in Sjostakovitjs kamp för konstnärlig frihet, vilken vi diskuterade när vi läste Tidens larm av Julian Barnes, på en rad:

Sjostakovitj var ett vilddjur vars verk var svårtillgängligt för många åhörare eftersom hans kvartetter inte kunde passas in i en mall. Även de ville vara fria.

från sidan 201.

Kvartetten är en bra skriven roman med fantastiska porträtt av människor, relationer och ambitioner. Språket är vackert, väl översatt, och då och då bränner det till, som i båda styckena jag har citerat ovan. Ibland blir det dock lite för mycket ord. Många upprepningar skapar rytm och känsla, men ibland vill jag bara skynda förbi. Som redaktör hade jag velat stryka en del, gjort berättelsen mer koncis och skarp i kanterna. Men kanske är det med texten som med Sjostakovitjs kvartetter, den behöver ta ut svängarna och vara fri.

Kvartetten av Aja Gabel är utgiven av Etta/Sekwa förlag och finns att köpa på bland annat Bokus, Adlibris och Cdon.

Michaela Gester bokblogg

OM MIG

Michaela Gester heter jag som har företaget Textvärt. I En textvärd blogg skriver jag om att arbeta med texter och berättelser, samt recenserar intressanta böcker inom fack- och skönlitteratur.

JUST NU LÄSER JAG

Tjänarinnans berättelse
Kvartetten
Lyckofällan
Krigsdagböcker 1939-1945

DE SENASTE INLÄGGEN